Een goede nachtrust is erg belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Het creëren van een rustige en ontspannende omgeving in de slaapkamer is daarom erg belangrijk. Een van aspecten van een slaapkamer inrichting die sfeerbepalend kan zijn, is de verlichting. Met de juiste verlichting kan je niet alleen de stemming en de sfeer van de ruimte verbeteren, maar dit kan ook een positieve invloed hebben op onze slaapkwaliteit. In deze blog bespreken we verschillende soorten slaapkamer verlichting en hoe je deze het beste kunt gebruiken om de perfecte omgeving voor een goede nachtrust te creëren. Lees dus snel verder en doe slaapkamer verlichting ideeën op.

Leuke ideeën voor slaapkamer verlichting

  • - Sfeerverlichting: Als je nog op zoek bent naar geschikte sfeerverlichting, overweeg dan om een aantal warme, gedempte lichten te installeren zoals een paar tafellampen. Hierdoor creëer je een rustige en ontspannen sfeer. Een andere optie is om wandlampen te gebruiken. Wandlampen zijn een mooie optie voor sfeerverlichting in de slaapkamer. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, van modern tot klassiek, en je kunt ze plaatsen waar je maar wilt om een ​​gezellige sfeer te creëren.
  • - Accentverlichting: Deze verlichting kan helpen om nadruk te leggen op bepaalde plekken en elementen in de slaapkamer. Denk aan een mooi kunstwerk of een plant die je wil uitlichten. Hiervoor kun je kleine inbouwspots of schijnwerpers gebruiken.
  • - Nachtlampjes: Kunnen niet alleen handig zijn als je ‘s nachts wilt lezen, maar het is ook een mooie decoratieve toevoeging voor de slaapkamer. Kies een nachtlamp die goed past bij de rest van het interieur en de kleuren in de slaapkamer. Zorg ook dat het lampje zelf niet te fel is, zodat je ogen alvast tot rust kunnen komen voordat je gaat slapen. Kies bijvoorbeeld voor een Calex lamp. Ook biedt een nachtlampje extra veiligheid; je hoeft niet in het donker te tasten als je 's nachts uit bed moet. Het kan helpen om de ruimte te verlichten en te voorkomen dat je struikelt of ergens tegenaan botst.
  • - Kaarsen: Kaarsen zijn niet alleen erg romantisch, maar kunnen ook een rustgevende sfeer creëren in jouw slaapkamer. Kies kaarsen met een geur die je aanspreekt, zoals lavendel of vanille of juist een kaars zonder geur. Vergeet ze niet te doven wanneer je gaat slapen!

Tip: mocht je nu specifiek op zoek zijn naar een lichtbron die niet voor verblinding zorgt, dan kunnen onze kopspiegellampen een uitkomst bieden. De spiegellaag van deze lampen voorkomt dat je verblind wordt wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een open armatuur, of je vanaf onder op de lichtbron kijkt (zoals bij een nachtlampje het geval kan zijn). 

In ons blog over het opstellen van een lichtplan geven we je meer tips over hoe je op gestructureerde wijze kunt bepalen waar de lichtpunten in huis of in een bepaalde ruimte moeten komen, en met welke soorten verlichting je hierbij kunt werken.

idee slaapkamer lampen

Waarom is goede slaapkamer verlichting belangrijk?

Zoals al even benadrukt, is goede slaapkamer verlichting erg belangrijk voor een goede nachtrust. Verlichting heeft direct invloed op onze biologische klok, die ons lichaam vertelt wanneer het tijd is om wakker te worden en te gaan slapen. Als we ‘s nachts te veel blootstelling hebben aan fel licht, kan dit onze slaapcyclus verstoren en leiden tot problemen zoals slapeloosheid en vermoeidheid gedurende de dag.

Aan de andere kant kan onvoldoende licht overdag ons energieniveau verlagen en onze stemming beïnvloeden. Ook is het praktisch om bij het lezen van een boek in bed voor het slapengaan, over voldoende licht te beschikken. Al met al is het dus belangrijk om te zorgen voor de juiste balans van licht in de slaapkamer en in de rest van je huis.

Welke kleurtemperatuur is geschikt voor in de slaapkamer?

Ook de kleurtemperatuur van de slaapkamer verlichting, oftewel de mate waarin de lamp koel of warm licht uitstraalt, kan mede de sfeer in de slaapkamer bepalen. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Over het algemeen is het aan te raden om in de slaapkamer warmere kleuren te gebruiken, die een ontspannen sfeer creëren en de productie van melatonine bevorderen, het hormoon dat het slaap-waakritme reguleert.

Een geschikte kleurtemperatuur voor in de slaapkamer ligt tussen de 2700K en 3000K. Dit zijn warme kleuren die een gele of oranje gloed hebben. Deze kleurtemperatuur kan bijvoorbeeld worden bereikt met LED-lampen die zijn gemarkeerd als ‘’warm wit’’ of ‘’extra warm wit’’. Je vindt ze onder andere tussen ons aanbod Bailey lampen.lamp voor in de slaapkamer

Uiteraard kunnen persoonlijke voorkeuren ook een rol kunnen spelen bij het kiezen van de juiste kleurtemperatuur. Sommige mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan zeer warm licht, terwijl anderen witter licht fijn vinden om te lezen of zich aan te kleden.

Hopelijk heb je een aantal leuke slaapkamer verlichting ideeën opgedaan na het lezen van dit blog. Lees ook onze andere artikelen voor meer informatie over onderwerpen als: