De woonkamer is vaak het hart van het huis, de plek waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Gezellig zitten met vrienden, op de bank relaxen of knutselprojecten voltooien; grote kans dat dit in de woonkamer zal plaatsvinden. De juiste woonkamer verlichting is een vereiste om de sfeer en functionaliteit van de woonkamer te ondersteunen tijdens al die verschillende situaties. Maar wat zijn nu leuke verlichtingsmogelijkheden voor de woonkamer? In dit blog voorzien we je van woonkamer verlichting inspiratie, en geven we tips rondom het uitzoeken van woonkamer verlichting.

verlichting woonkamer tip inspiratie

Hanglampen als trendy verlichting woonkamer

Op het moment kunnen we eigenlijk wel spreken van een hanglampen trend! Hanglampen zie je steeds vaker en zijn niet alleen geschikt voor boven de eettafel. Ook een salontafeltje kan prima worden uitgelicht door er een hanglamp boven te plaatsen. Verder kun je een hanglamp mooi laten aansluiten bij de rest van je interieur. Is een industriële interieurstijl helemaal jouw ding, dan is een robuuste pendel met LED filamentlamp de perfecte verlichtingsbron. Een landelijk interieur daarentegen kun je helemaal afmaken door deze te verlichten met een pendel bestaande uit touw met daaraan een lamp. Verder bestaan er ook hanglampen met een glazen lampenkap. Glazen hanglampen zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten, en houden je interieur wat ruimtelijker dan wanneer je een grote, niet-transparante hanglamp midden in je woonkamer op zou hangen. Sfeervol en ongetwijfeld mooi als woonkamer verlichting!

verlichting woonkamer inspiratie

Tip: gebruik meerdere lampen om de woonkamer verlichting vorm te geven. Een hanglamp of plafondlamp zal niet genoeg zijn om de gehele woonkamer goed te verlichten, zorg daarom voor verschillende lichtpunten waarmee je een soort lichteiland voor een gedeelte van de woonkamer creëert.

Lampje aan de woonkamer wand

Naast een trendy hanglamp, kan je door middel van een wandlamp een tweede lichtpunt creëren in je woonkamer. Wandlampen worden op ooghoogte geplaatst. Omdat ze tegen de wand worden geplaatst, nemen ze minder ruimte in dan bijvoorbeeld vloerlampen. Ook hangen ze wat minder prominent in het midden van de ruimte. Een mooie aanvulling op de woonkamer verlichting dus. Sfeerverlichting kan via wandlampen worden gecreëerd door de lamp op de muur te richten. Op die manier wordt de woonkamer indirect verlicht, wat sfeervol is en de kamer groter doet ogen.

verlichting woonkamer tips

Vloerlamp voor verlichting woonkamer

Een vloerlamp geeft je de mogelijkheid om voor extra verlichting in de woonkamer te zorgen om bijvoorbeeld goed te kunnen lezen. Plaats een vloerlamp in de hoek naast de bank of fauteuil en je leeshoek is compleet. Ook tijdens een avondje met vrienden wil je niet dat een van je gasten weggedoken zit in een donkere hoek. Door te zorgen voor een vloerlamp met dimmer, kun je een onderbelichte hoek in woonkamer beter verlichten, maar de verlichting wel blijven afstemmen op de situatie.

Tip: houd bij het uitzoeken van woonkamer verlichting eventueel rekening met de kleurtemperatuur van de lamp die je op het oog hebt. Deze wordt uitgedrukt in kelvin (K). Hoe lager het aantal kelvin, hoe warmer de kleurtemperatuur van de lamp.

Verlichting huiskamer afmaken met tafellampen

Nog een type mooie lampen om woonkamers mee te verlichten, zijn tafellampen. Een kleine tafellamp plaatsen op de salontafel of een bijzettafeltje zodat je zicht houdt op de drankjes, snacks of accessoires die je op je tafeltje stalt, is altijd een goed idee.  Aangezien het aanbod tafellampen tegenwoordig groot is, is het gemakkelijk om er een te vinden die aansluit bij de rest van je interieur en verlichting. Je kunt bijvoorbeeld werken met een betonlook lamphouder zoals die hieronder, en daarin een lamp met opvallend design of zichtbare (LED) gloeidraden plaatsen.

woonkamer verlichting inspiratie

Uitlichten van dierbare items in je woonkamer

De woonkamer is ook de plek om items uit te stallen waar je trots op bent. Een schilderij, een wandplank met tekeningen, beeldjes of een fotolijst aan de muur verdienen het om goed te worden uitgelicht. Dit kun je onder andere doen door de woonkamer van enkele inbouwspots te voorzien. Spots bestaan in LED uitvoeringen, en er bestaan modellen waarbij met behulp van een afstandsbediening de kleur en lichtsterkte te regelen is. Ideaal om zo nu en dan jouw dierbare items van andere belichting te voorzien.

mooie woonkamer verlichting

Hopelijk hebben we je van wat woonkamer verlichting inspiratie kunnen voorzien en weet je welke mooie lampen woonkamer proof zijn. Welke verlichting woonkamer tips ga jij toepassen? In ieder geval veel succes en plezier met het samenstellen hiervan!

Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als:

-          Veranda verlichting

-          Lampen trends

-          Welke verschillende soorten lampen zijn er?

-          Wat is LED filament?

-          Hoogte lampen boven eettafel

-          LED lampen dimmen

-          Toilet verlichting ideeën

-          Lampen voor boven de salontafel

-          Oprit verlichten doe je zo

-         Slaapkamer verlichting ideeën