LED lamp dimmen

Verlichting is niet alleen functioneel, maar biedt ook tal van mogelijkheden om de sfeer in een ruimte te beïnvloeden. Of het nu in je huis is, op het werk of in een openbare ruimte, door de sterkte van verlichting aan te passen op basis van de situatie, kun je een omgeving creëren die aansluit bij je stemming of activiteit. Een dimmer stelt je in staat om dit te doen. Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van LED verlichting. Het dimmen van LED lampen is ook mogelijk, en in dit blog gaan we dieper in op de vraag hoe je dit doet. Op die manier weet je hoe je dimbare LED lampen kunt inzetten om de sfeer in jouw woonkamer, keuken, zithoek of slaapkamer af te stemmen op het moment.

Wat heb je nodig om LED lampen te kunnen dimmen?

Niet alle LED lampen zijn standaard dimbaar. Ook zijn niet alle dimmers geschikt voor LED lampen. We vertellen je hieronder meer over de specificaties van dimbare LED lampen en LED dimmers.

Wat zijn dimbare LED-lampen?

Eerst een stapje terug, want wat zijn LED lampen nu eigenlijk precies, en waarom gaat het dimmen van LED lampen anders in zijn werk dan standaard lampen? LED-lampen, ook wel ‘Light Emitting Diode’, zijn lampen die de afgelopen jaren enorm populair zijn geworden. Veel exemplaren zijn tegenwoordig dimbaar, waardoor je dus de intensiteit van de verlichting kunt verhogen of verlagen. Bij Samelight kun je kiezen uit een zeer divers assortiment aan zuinige LED-lampen van bekende merken, zoals lampen van Osram en Calex.

Hoe achterhaal je of een LED lamp dimbaar is? 

Niet alle LED lampen zijn dimbaar. Het gebruiken van een dimmer bij een niet dimbare LED lamp, kan ervoor zorgen dat de lamp minder lang meegaat of kuren gaat vertonen (in de vorm van onstabiel licht bijvoorbeeld). Bij Samelight zorgen we ervoor dat we onder de productspecificaties van individuele lampen vermelden of deze wel of niet dimbaar is. Ook kun je ons aanbod LED lampen simpelweg filteren op dimbaarheid. Zo krijg je snel een overzicht met energiezuinige lampen die ook dimbaar zijn. 

lichtschakelaar

Waarom kiezen voor dimbare LED-lampen?

Het kiezen voor dimbare LED verlichting, biedt verschillende voordelen:

  • - Energiebesparing: LED lampen zijn al energiezuiniger dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeen verlichting, maar dankzij het gebruiken van een dimmer kan je nog meer energie besparen. Er wordt ofwel minder stroom naar de lamp toegevoerd, of het dimmen gebeurt via pulsbreedtemodulatie. Hierbij wordt het licht heel snel aan- en uitgeschakeld. In beide gevallen verbruiken de gedimde LED lampen dus minder elektriciteit. 
  • - Creëren van sfeer: met dimbare LED lampen kun je de lichtsterkte afstemmen op de sfeer die je wilt creëren. Verlaag de lichtsterkte bijvoorbeeld als je een gezellige en ontspannen sfeer wilt creëren voor een borrelavond met vrienden, en verhoog deze de volgende dag als een heldere en energieke sfeer vereist is voor een thuiswerkdag.
  • - Lange levensduur: Het dimmen van LED lampen kan ook hun levensduur verlengen.

Hoe kies je de juiste LED-dimmer?

Niet alle dimmers zijn toe te passen op LED lampen, dus het is belangrijk om de juiste dimmer te kiezen. LED lampen dimmen gaat net wat anders in zijn werk dan het dimmen van traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Let bij de aankoop op het volgende:

  • - Compatibiliteit: zorg ervoor dat je dimmer geschikt is voor LED verlichting. Dit zou duidelijk op de verpakking moeten staan. 
  • - Minimum en maximum belasting: dimmers hebben een minimum en maximum belasting die ze aankunnen. Speel hierop in door ervoor te zorgen dat het totale wattage van de LED lampen die je wilt dimmen binnen deze range valt.
  • - Fase aan- of afsnijding: er zijn verschillende dim technologieën, waaronder fase afsnijding en fase aansnijding. De meeste LED lampen vereisen fase afsnijding, maar kijk altijd eerst even naar de specificaties van de lamp die je wilt dimmen, voordat je een dimmer aanschaft.

Bij de dimmers uit ons aanbod staat vermeld of deze bijvoorbeeld alleen als halogeen dimmer of als LED dimmer te gebruiken is. Ook vind je hier dimmers die geschikt zijn voor het dimmen van zowel gloei- en halogeenlampen als LED lampen. Vergeet niet te checken of de dimtechniek (fase afsnijding of fase aansnijding) overeenkomt met de vereisten voor de LED lamp die je wilt gaan dimmen. 

Led dimmen

LED lampen bieden veel voordelen, van energie-efficiëntie tot aan een lange levensduur. Door te kiezen voor dimbare uitvoeringen, bieden ze je ook nog de mogelijkheid om de lichtsterkte aan te passen aan het moment en de situatie. Hopelijk ben je door het lezen van dit blog meer te weten gekomen over wat benodigd is om LED lampen te dimmen. Neem ook een kijkje bij onze andere blogs voor meer informatie over thema’s als: