Sinds 2020 hebben velen van ons de overstap gemaakt naar thuiswerken. Hoewel niemand weet hoe deze thuiswerk-trend zich doorzet zodra de Coronacrisis is afgelopen, lijkt het erop alsof we voorlopig nog niet klaar zijn met het werken vanuit huis. Om thuis goed aan de slag te kunnen is het erg voordelig om over een fijne werkkamer te kunnen beschikken. Goede verlichting is hierbij van groot belang. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je goed zicht hebt tijdens het werken of studeren, ook word je er productiever van! Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden om jouw werkkamer verlichting zo samen te stellen dat je een fijne plek creëert voor productieve thuiswerkdagen!

Verlichting thuiskantoor begint bij verlichting van de gehele kamer

Als je je werk voornamelijk doet vanaf een pc zul je misschien denken dat de werkkamer verlichting minder van belang is; het pc scherm biedt genoeg licht, toch? Nou, dat zit anders. Als de ruimte waarin je je bevindt niet goed verlicht is, is het contrast tussen je pc scherm en de kamer nogal groot. Dit maakt dat het wisselen van je blik van het scherm naar de ruimte (en andersom), vermoeiend voor je ogen. Leg daarom een goede basis voor je werkkamer verlichting, door bijvoorbeeld voor een plafonniere of hanglamp te zorgen die het grootste gedeelte van je werkkamer al verlicht.

thuiskantoor verlichting

Tips verlichting van je werkplek

Als de basisverlichting van je werkkamer in orde is, kun je je gaan oriënteren op de extra verlichting van het bureau waaraan je werkt. Dit kan een bureaulamp of wandlamp zijn die extra verlichting biedt. Wat de perfecte bureaulamp is, hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld inspelen op het aantal Kelvin van de lichtbron die je uitzoekt (kleurtemperatuur).

Welk aantal Kelvin voor werkkamer verlichting?

Als je het aantal Kelvin bekijkt, is het handig om in je achterhoofd te houden dat hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleurtemperatuur. Lampen met een relatief laag aantal Kelvin, zoals 2700K, geven warm, sfeervol licht af. Verlichting met een hoger aantal Kelvin daarentegen, geven kouder, wit licht af. Ter vergelijking, 6500 Kelvin staat gelijk aan daglicht. Voor een kantoor is erg warme verlichting wellicht niet ideaal, en zou je bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar verlichtingsbronnen tussen de 3000 en 4000 Kelvin.

Welke lichtsterkte voor werkkamer verlichting?

Ben je op zoek naar een richtlijn wat betreft de lichtsterkte voor jouw werkkamer verlichting? Over het algemeen wordt een lichtsterkte van 500 Lux (Lumen per vierkante meter) aangeraden, al hangt dit ook weer sterk af van jouw persoonlijke voorkeur en de (indeling van) de werkkamer zelf.

Spots voor chique uitstraling in werkkamer

Onder werkkamer verlichting verstaan we niet alleen de lampen die jouw werkplek belichten, maar ook alle lichtbronnen die de items in je werkplek uitlichten. Een schilderij, foto van geliefden of boekenkast die jouw werkkamer een stukje uitstraling en persoonlijkheid geven, verdienen het om te worden uitgelicht. Je kunt je werkkamer verlichting daarom uitbreiden met (verdraaibare) spots.

Verlichting thuiskantoor uitbreiden met alternatieve bureaulamp

Zoals al even eerder benoemd, kun je een bureaulamp aanschaffen om je bureauoppervlak extra goed te verlichten wanneer je werkdocumenten wil lezen, aantekeningen gaat maken etc. Wat je echter niet hoeft te doen, is terugvallen op saaie, inspiratieloze bureaulampen die vooral praktisch zijn. Benut een bureaulamp of tafellamp meteen om een mooie eyecatcher in je werkkamer te plaatsen. Schaf een mooie tafellamp aan en voorzie die van een originele lichtbron. Binnen ons aanbod Calex lampen, vind je bijvoorbeeld allerlei soorten LED filament lampen (met zichtbare gloeidraden gemaakt van LEDs).

Vloerlamp om je werkkamer verlichting mee af te maken

Tot slot kun je nog een vloerlamp plaatsen om onderbelichte hoeken in je werkkamer te voorkomen. Door te werken met een vloerlamp, voorkom je bovendien dat je een (extra) plafondlamp vlak boven je hoofd moet hangen voor voldoende verlichting. Een plafondlamp vlak boven je hoofd, kan er namelijk voor zorgen dat het licht van boven reflecteert op je werkoppervlak, wat niet comfortabel is.

verlichting thuiskantoor

Hopelijk hebben we je op weg geholpen met het uitzoeken van geschikte werkkamer verlichting. Mocht je specifieke vragen hebben, of er niet uitkomen wanneer je jouw thuiskantoor verlichting op onze webshop gaat uitzoeken, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als: