Lamp ophangen zonder boren

Huur je een woning en mag je niet in het plafond en/of de wanden boren? Of ben je niet zo handig en wil je voorkomen dat je met een boormachine aan de slag moet? In dit blog zetten we een aantal tips en oplossingen op een rij waarmee je lampen kunt ophangen zonder daarbij te hoeven boren. Op die manier hopen we dat je inzicht krijgt in welke alternatieven je kunt kiezen als je niet kan of mag boren en toch snel je nieuwe lampen wilt installeren. Dus, lees snel verder en hang jouw lampen op zonder te hoeven boren.

lamp ophangen zonder boren

Algemene tip: let er goed op dat je de stroom afsluit als je een lamp gaat ophangen, zodat je veilig kunt werken. Ga even via een spanningsmeter of spanningszoeker na of de stroom er daadwerkelijk vanaf is. Tot slot: de suggesties in dit blog zijn slechts tips. Twijfel je hoe je het veilig kunt aanpakken, schakel dan hulp of een expert in.

Lamp ophangen zonder boren via de contactdoos

Check eerst even of de centraaldoos (waar de bedrading van de verlichting in verdwijnt) niet al is voorzien van een haakje waaraan je het armatuur kunt ophangen. Ook kan het zijn dat zich op de hoekpunten van de contactdoos, twee schroeven bevinden waaraan je het (lichte) armatuur kunt bevestigen. Is dit niet het geval, dan bieden onderstaande oplossingen wellicht een uitkomst.

Lamp ophangen zonder centraaldoos

  • - Plafondhaak: lichtgewicht lampen kunnen gemonteerd worden via een plafondhaak, die via de klevende achterkant aan het plafond kunnen worden gemonteerd.
  • - Montagetape/plakstrips: plakstrips en tape zijn te halen bij de lokale klusgigant, check eventueel bij het personeel welk soort strips je nodig hebt en of deze sterk genoeg zijn voor het armatuur dat je wilt bevestigen. Als je al weet dat je met tape wilt gaan werken en nog geen armatuur hebt, houd dan in het achterhoofd dat hoe lichter het armatuur, hoe beter is. Plakstrips zorgen ervoor dat jij je lamp eenvoudig kunt ophangen, en zijn zelfs in waterdichte varianten (voor in de badkamer) te verkrijgen. Let bij het gebruik van montagetape wel op: een zwaar armatuur dragen gaat wellicht niet lukken met een plakstrip en het erbij pakken van een boormachine is dan alsnog noodzakelijk. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plek waar de tape op komt, vrij is van stof en los stucwerk.
  • - Lijm: Naast plakstrips/tape, kun je er ook voor kiezen om met montagelijm aan de slag te gaan en zo de lamp zonder boren op te hangen. Het duurt langer voor de lijm is uitgehard, maar mocht je de positionering van de bevestigde lamp nog iets willen schuiven, dan kan dit op moment van aanbrengen nog enigszins, iets wat bij de tape niet het geval is.

lamp ophangen zonder haak

Meerdere plafondlampen ophangen zonder boren

Wil je een speelse combinatie van hanglampen ophangen? Dan kun je er ook voor kiezen om een frame te maken, deze aan je plafond of wand te bevestigen, en hier de lampen aan vast te maken. Hiermee     voorkom je dat je voor iedere hanglamp afzonderlijk een bevestigingspunt moet maken. 

Wandlampen ophangen zonder boren

Een wandlamp ophangen zonder boren kan ook door te werken met slimme alternatieven. Natuurlijk kun je terugvallen op een standaard armatuur en deze aan de muur monteren; niks mis mee. Huur je jouw woning waardoor je niet in de muren mag boren? Of zie je het simpelweg niet zitten om met de boormachine aan de slag te gaan? Dan zijn er een aantal alternatieven voor lampen die gemonteerd moeten worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een LED strip of een prikkabel met vrolijke gekleurde lampen, als sfeervolle verlichting voor aan de muur? LED strips zijn vaak al voorzien van een plakstrip, waardoor je deze verlichting gemakkelijk kunt ophangen. Een prikkabel kun je gemakkelijk rondom je (wand)meubels draperen, en zo in no-time verlichting regelen. 

prikkabel alternatief lamp boren

Naast LED strips en prikkabels, kun je ook extra verlichting toevoegen door vloerlampen neer te zetten. Ook kun je (salon)tafels of de schouw, voorzien van een tafellamp. Dit type lamp hoeft niet alleen niet te worden opgehangen, maar kan tegelijkertijd een leuk decoratief element zijn. Tafellampen zijn er inmiddels in allerlei soorten, maten en in diverse designs waardoor ze een echte verrijking voor je interieur kunnen zijn. Andere decoratieve verlichtingsmogelijkheden die niet bevestigd hoeven te worden met een schroef, zijn een lampionnenslinger of een lightbox.

Inbouwspotjes

Wil je een lamp ophangen zonder boren, omdat je bang bent dat jouw plafond niet sterk genoeg is om een groot armatuur aan op te hangen? Overweeg dan eens om met inbouwspotjes te werken. Deze moet je weliswaar alsnog in het plafond verwerken, maar zijn een stuk lichter dan bijvoorbeeld grotere armaturen van plafond- en hanglampen.

Meer lampen tips?

Hopelijk heb je na het lezen ideeën opgedaan over hoe je lampen kunt ophangen zonder boren. Uiteraard kun je in onze webshop terecht om de benodigde lampen te bestellen, of alternatieven in huis te halen die je zonder boren kunt installeren. Bekijk ook onze andere blogs voor meer informatie over thema’s als: