Het toilet… De kleine ruimte die vooral functioneel is, en waarbij je tijdens het (her)inrichten van je huis misschien niet direct prioriteit bij legt. Toch kan het zeker de moeite zijn om goed na te denken over de inrichting van jouw toilet. Verlichting kan een uitkomst bieden om de sfeer in deze ruimte te bevorderen, deze optisch groter te laten lijken, of om er gewoon een fijn plekje van te maken waar jijzelf of bezoekers zich even terug kunnen trekken. 

In dit blog bespreken we enkele toilet verlichting ideeën ter inspiratie, en leggen we uit waar je rekening mee kunt houden wanneer je lampen gaat uitzoeken voor het kleinste kamertje van het huis. 

idee wc verlichting

Functies toilet verlichting

Zoals al even is aangehaald zijn lampen een manier om de sfeer in de wc te beïnvloeden. Daarnaast zorgt goede verlichting uiteraard ook voor goed zicht. Het toilet is vaak een kleine ruimte waar alles vrij krap op elkaar staat. Goed zicht is belangrijk om te voorkomen dat je in het halfdonker moet gaan tasten naar het toiletpapier en kunt blijven zien waar je je telefoon weglegt (en deze niet zomaar in de wc pot belandt). Aangezien het toilet ook weleens wordt gebruikt voor een kleine touch-up van make-up, haar of voor een mentale peptalk naar jezelf toe, is het ook fijn om over goed licht te beschikken bij de wasbak en de spiegel. Kortom, het is zeker de moeite waard om te zorgen voor een goed verlichte wc ruimte. 

Soorten verlichting voor in het toilet

Toilet verlichting kan op meerdere manieren worden samengesteld. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten lampen, waaronder:

toilet verlichting ideeen

 

  • - Hanglampen: bevestig een opvallende hanglamp aan het plafond voor een sfeervolle eyecatcher. Van een hanglamp met glazen kap, tot aan een rotan exemplaar of industriële lampenkap; met de keuze voor de armatuur en kap van de hanglamp kun je je persoonlijke interieurstijl ook in de toiletruimte terug laten komen. Let er wel op dat de hanglamp niet te laag komt te hangen en niet in de weg hangt als er (staand) van het toilet gebruik gaat worden gemaakt. 
  • - Plafondlampen: overweeg een plafondlamp als de ruimte niet al te hoog is en je naar functionele basisverlichting voor het toilet zoekt. Een meer basic plafondlamp kan eventueel nog gecombineerd worden met (elektrische) kaarsjes voor wat meer sfeer. Ook kan er met een tafellamp worden gewerkt om foto's die je op een plankje op het toilet etaleert, extra uit te lichten. 
  • - Plafondspots: spots, of het nu inbouw of opbouw exemplaren zijn, bieden ook een manier om lichtpunten vanaf het plafond te realiseren. De spots zijn vaak nog te verdraaien waardoor je het accent kan leggen op bepaalde delen of wanden van de ruimte.
  • - Wandlampen: wandlampen lichten vaak vooral de wand uit waarop ze bevestigd zijn, waardoor deze optisch groter kan gaan lijken. Niet verkeerd voor een kleine ruimte als het toilet.

verlichting toilet idee

Je kunt ook diverse lichtbronnen combineren. Misschien heb je maar een aansluitingspunt voor de verlichting, en kies je ervoor hier basisverlichting als een hanglamp, of een opbouwspot (met meerdere lichtpunten) aan te bevestigen. Dan kun je nog via een oplaadbare tafellamp, of een lightbox, neon sign of elektrische kaarsjes extra accentverlichting aanbrengen.

wc verlichting neon

Kleurtemperatuur toilet

Naast de soort lamp speelt ook de kleurtemperatuur van de lichtbron een grote rol. Beperkt licht, zoals dat van een kaasje, schiet niet op; je wilt kunnen zien wat je doet en voor sommigen is het belangrijk dat er een boekje kan worden gelezen op het toilet. Anderzijds is kil, functioneel licht dat contrasteert met het warme licht op de gang en de gemoedelijke sfeer in de huiskamer, wellicht ook niet wenselijk. De kleurtemperatuur van de lichtbron die je in de gekozen armatuur plaatst, zal mede de sfeer bepalen. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, waarbij de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

  • - 2000K: extra warm wit licht
  • - 2700K: warm wit licht
  • - 4000K: neutraal wit licht
  • - 6000K: koud wit, functioneel licht

Wat de juiste kleurtemperatuur is voor jouw toilet, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de sfeer die je wilt creëren. Voor een meer ontspannen sfeer, is een kleurtemperatuur van 2700 tot 3000K aan te raden. Een kleurtemperatuur van 4000K en hoger gaat echt richting koel wit licht en zal een wat meer functionele, kille uitstraling hebben.

Je zou eventueel warme basisverlichting aan het plafond kunnen combineren met wat functioneler wit licht boven de wastafel of in de spiegel van de wastafel. 

Toilet verlichting op basis van je interieur of compleet wat anders? 

Ben je je aan het oriënteren op de verlichting of complete styling van het toilet, maak er dan iets leuks van door echt op zoek te gaan naar lichtbronnen waarmee je de stijl van je woonkamer en gang doortrekt. Ook kun je van het toilet en de bijbehorende verlichting een project an sich maken; hanteer een compleet andere stijl in het toilet dan in de rest van je interieur, om een origineel toevluchtsoord te creëren voor jezelf en gasten. Denk aan een toiletruimte in mediterraanse stijl met vrolijke tegels en tierelantijntjes, een themakamer (met knipoog naar je favoriete serie of film) of een toilet dat een ode vormt aan je sportprestaties waar je foto’s, medailles en startnummers aan de muur prijken. Zorg voor goede verlichting waarmee je de eyecatchers uitlicht, en je creëert een unieke ruimte waar je graag een pitstop maakt.

toilet verlichten diverse stijlen

Hopelijk heb je door het lezen van dit blog ideeën opgedaan over de mogelijkheden wat betreft toilet verlichting. Neem ook een kijkje bij onze andere blogs voor meer informatie over thema’s als: