Het kan best een uitdaging zijn om de juiste verlichting voor je woonruimte te kiezen. Verlichting in je woning bepaalt mede de sfeer en functionaliteit van een ruimte. Een prachtige designlamp met futuristisch ontwerp kan bijvoorbeeld een echte eyecatcher zijn voor in je hal, maar is misschien niet het type verlichtingsbron waar je naar op zoek bent als je helder wit licht nodig hebt voor je thuiskantoor om goed te kunnen werken. De salontafel, een meubelstuk dat vaak toch een centrale plek in neemt in onze woonkamers, verdient speciale aandacht als het gaat om verlichting. Wat is een geschikte lamp voor boven de salontafel? En welke keuzes heb je op dit gebied? In dit blog gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden voor verlichting boven je salontafel.

Hanglampen boven salontafel

Verlichting, en in het speciaal lampen boven de salontafel, kan dus een aanzienlijke invloed hebben op de uitstraling van de kamer. Als je een lamp boven de salontafel wilt plaatsen, heb je diverse opties. Zo kan een hanglamp een oplossing bieden als je het blad van de salontafel vrij wilt houden voor andere voorwerpen, denk aan koffiekopjes, magazines, kaarsenhouders of een borrelplankje met snacks. Door te kiezen voor een hanglamp boven de salontafel, beschik je over een handige verlichtingsbron voor diverse activiteiten (zoals lezen of werken bij de salontafel) die meteen kan helpen om de kamer ruimer te laten lijken. Door diverse hanglampen via een lang snoer aan het plafond te bevestigen, kun je bijvoorbeeld verticale lijnen creëren. Die verticale lijnen leggen het accent op de hoogte en trekken de ogen naar boven, wat een ruimtelijk effect kan geven.

hanglamp boven salon tafel

Vloerlamp naast de salontafel

Ben je bang dat je je hoofd gaat stoten bij een laaghangende hanglamp boven de salontafel? Of past een hanglamp om andere reden niet in jouw woonruimte? Dan is een vloerlamp naast de salontafel plaatsen, een uitstekend alternatief. Vloerlampen bieden flexibiliteit wat betreft het plaatsen (en kun je gemakkelijk nog eens herplaatsen als je behoeften qua verlichting of indeling van de woonkamer verandert. Zo kun je een gezellige leeshoek creëren. Of gebruik de vloerlamp als echt ‘statement piece’ in je woonkamer.

Tafellampen voor op de salontafel

Wanneer je liever niet een lamp boven je salontafel wilt hangen of een lamp naast je salontafel neer wilt zetten, is een tafellamp een goede optie voor jou. Tafellampen hebben meestal een compact formaat waardoor ze niet veel ruimte innemen, maar alsnog genoeg licht geven om bijvoorbeeld een boek te lezen of om te zien welke snacks er op de salontafel staan. Tafellampen zijn er in alle soorten en maten, van hout tot ijzer en van goud tot wit.

Tip: een tafellamp kan zich in het gezichtsveld bevinden. Zorg ervoor dat je niet verblind wordt door de lamp van een lampenkap te voorzien. Het werken met een kopspiegellamp, kan ook voorkomen dat je verblind wordt als je vanaf boven de lamp inkijkt. Kopspiegellampen zijn er overigens in vele uitvoeringen. In ons assortiment vind je onder andere mooie exemplaren van Calex, met gouden, koperen, zilveren of stijlvolle zwarte afwerking.

tafellamp salon diverse soorten

Soorten lampen boven de salontafel

Naast de diverse typen lampen, heb je bij het uitzoeken van je nieuwe lamp voor boven, naast of op de salontafel, ook keuze uit diverse stijlen lampen. We lichten enkele soorten voor je uit:

Lamp boven salontafel in landelijke stijl

Een landelijke lamp boven de salontafel kan een hoop charme toevoegen aan je woonruimte. Deze lampen zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, metaal en glas. Ze kenmerken zich meestal met warme, aardse kleuren, maar verschijnen ook in varianten in offwhite en betonlook. De termen gemoedelijkheid, rustiek en warmte vatten de landelijke interieurstijl samen. Door een lamp op de salontafel te plaatsen die hierbij aansluit, kun je deze stijl onderstrepen.

Lamp boven salontafel industrieel

Industriële lampen kunnen een stoere en opvallende toevoeging zijn aan je woonkamer. Ze hebben vaak grote vormen en een statig ontwerp dat de woonkamer ‘karakter’ geeft. Met hun ruwe materialen en niet volledig afgewerkte oppervlakken, brengen industriële lampen een gevoel van geschiedenis en karakter in je ruimte. Of je nu gaat voor een kleine industriële lamp voor op de tafel, of voor een grote vloerlamp met robuust stalen frame; een lamp in industriële stijl zal voor de meeste woonkamerinterieurs een stijlvolle toevoeging zijn.

Dit waren onze tips om je op weg te helpen met het uitzoeken van een lamp voor boven de salontafel. Hopelijk heb je een idee van wat jouw voorkeur heeft. Op zoek naar meer informatie en tips rondom verlichting? Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als: