lamp boven eettafel hoogte

De eettafel is niet alleen de plek waar je eet, maar in veel gevallen ook de plek waar je werkt, drinkt en bijpraat met vrienden of familie. Goede verlichting boven de eettafel is dan ook belangrijk. Doordat de tafel door meerdere mensen tegelijkertijd gebruikt wordt, is het niet optimaal om de eettafel te verlichten vanaf een bepaalde hoek, want daarmee creëer je schaduw. Het beste kun je daarom lampen boven je eettafel plaatsen, bijvoorbeeld een mooie hanglamp. Maar wat zijn de mogelijkheden voor lampen boven de eettafel? En bovenal; op welke hoogte worden lampen boven de eettafel gehangen? In dit blog vertellen we je hier meer over.

Welke lamp boven de eettafel plaatsen?

Voor we ons buigen over de hoofvraag, namelijk wat de ideale hoogte is om een eettafellamp op te hangen, is stap 1 nagaan welke lamp zich leent om op te hangen boven jouw tafel. Er zijn verschillende soorten lampen die boven de eettafel geplaatst kunnen worden. In plaats van standaard TL buizen in een TL armatuur, ga je misschien liever op zoek naar een hanglamp die helemaal bij je interieur past. Ga ook na of je naar functionele verlichting op zoek bent (wanneer je bijvoorbeeld weleens werkt aan de eettafel), of dat sfeerverlichting volstaat. Verder dien je bij het uitzoeken van geschikte eettafel lampen ook rekening te houden met de lengte van de tafel. Wanneer je in bezit bent van een lange tafel, kun je ook overwegen om meerdere kleinere hanglampen boven de eettafel te hangen in plaats van bijvoorbeeld een groter exemplaar. Dat is niet alleen praktisch, maar zeker ook trendy. Een vrolijke mix van verschillende lampen boven de eettafel, zoals in de afbeeldingen hieronder, geeft een speels effect.

verschillende soorten lampen boven eettafel

Je kunt bijvoorbeeld pendels met verschillende soorten Calex lampen combineren en zo leuke verlichting voor boven je eettafel samenstellen. Dit geeft ongetwijfeld een mooie uitstraling en vormt functionele verlichting. Een extra tip voor wanneer je lampen voor boven de eettafel uit gaat zoeken, is om te werken met een (LED) dimmer. Deze geeft de mogelijkheid om de verlichting boven de tafel verder af te stemmen op de situatie.

Hoe hoog lampen boven eettafel plaatsen?

Dan over naar de hamvraag; want zodra je hebt uitgekozen welke lamp of lampen boven de eettafel gaan worden gehangen, is de hoogte van lampen boven de eettafel het volgende onderwerp waar je je bezig mee moet houden. Hoe hoog lampen boven de eettafel geplaatst moeten worden is afhankelijk van het type lamp en het design van de lampen. Als de lampenkap een donkere kleur heeft, kan de lamp vaak lager worden gehangen dan bij een doorzichtige lampenkap.

Verder bestaat er wat betreft de hoogte van de hanglamp die wordt geplaatst, niet echt een definitieve goed en fout. Hoe hoog je de lampen hangt boven de eettafel is sterk afhankelijk van de tafel, lamp en persoonlijke voorkeur. Gemiddeld wordt er uitgegaan van 60 tot 80 centimeter ruimte tussen het tafelblad en onderkant van de lamp. Dit kan gemakkelijk uitlopen tot 100 en zelfs 120 centimeter. Het is belangrijk dat je onder de lamp door kunt kijken zodra je zit, en dat deze op ooghoogte hangt als je rechtop naast de hanglamp boven de eettafel staat. Experimenteer met verschillende hoogtes voordat je de lamp definitief bevestigt, en test op die manier wat het gewenste eindresultaat geeft.

hoe hoog lamp boven eettafel

Overige tips hoogte en type

- Hang een lamp op waarvan de doorsnede niet groter is dan vijftig procent van de breedte van de eettafel is, anders stoot je je hoofd aan de lamp. Heeft de eettafel bijvoorbeeld een breedte van 80 centimeter, plaats dan een hanglamp boven de eettafel met een diameter van maximaal 40 centimeter.

- Ga je verschillende lampen boven de eettafel plaatsen, dan kun je rust creëren door de ruimte tussen de lampen even groot te laten als de doorsnede van de lampen.

- Plaats een lamp boven de eettafel die de uitstraling van je eettafel versterkt, of creëer een opvallend contrast door met contrasterende vormen en materialen te werken.

Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe een rotan lamp wordt gecombineerd met een houten tafel en eetkamerstoelen met rotan erin verwerkt. Dat creëert eenheid. In de tweede afbeelding zie je twee hangende lampen die passen bij een meer moderne en sobere inrichting. Hier is ervoor gekozen om een lamp boven de eettafel te hangen die twee lichtbronnen bevat, maar wel via een plafondplaat te monteren is.

eettafellampen op hoogte hangen

Hopelijk heb je na het lezen een beeld gekregen van op welke hoogte lampen boven de eettafel geplaatst kunnen worden en ga je vol inspiratie nieuwe eettafel lampen uitzoeken en plaatsen. Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als: