Je kunt het je wel voorstellen: een prachtige zomeravond met de juiste temperaturen en goed gezelschap. Grote kans dat je dan lekker buiten wilt zitten, om te genieten van de ondergaande zon en de aangename temperatuur. “Dat gaat perfect onder een veranda”, zou je zeggen. Echter, om te voorkomen dat je een relaxte avond onder de veranda vroegtijdig moet afbreken omdat het te donker wordt, is het van belang om voor goede veranda verlichting te zorgen. In dit blog lees je hoe je dit kunt doen!

veranda lampjes

Wat is de beste verlichting voor de veranda?

Veranda verlichting is zeker geen overbodige luxe. Degelijke veranda verlichting, spotjes in de overkapping of veranda lampjes, creëren sfeer, gezelligheid, en het zorgen ervoor dat je nooit door de avondschemer van je favoriete plekje wordt gejaagd. Maar wat is nu de beste verlichting voor je veranda? Dit is een vraag die bij veel mensen op komt borrelen bij de verkenning of aanschaf van verlichting voor de veranda of voor onder de overkapping. Het antwoord is echter niet eenzijdig te geven, want je hebt nu eenmaal te maken met persoonlijke voorkeuren. We lichten een aantal mogelijkheden voor je uit.

Voordelen spotjes overkapping

Inbouwspotjes doen het over het algemeen zeer goed doen als lampjes in de veranda of als inbouwspotjes onder de overkapping. Spotjes onder de overkapping zorgen vaak voor een rustgevend gevoel en staan bekend om hun luxe uitstraling. Daarnaast kijk je bij inbouwspotjes (verdiepte GU10 lichtbron) vaak niet in het licht, wat minder belastend is voor je ogen.

Daarnaast zijn spotjes te dimmen en zorgen ze er op die manier voor dat je zelf je licht kan reguleren. Dat is fijn wanneer je bijvoorbeeld meer licht nodig hebt omdat je een boek wilt lezen, of meer sfeerverlichting wil creëren omdat je met vrienden gaat borrelen onder de veranda. Door de spotjes netjes weg te werken onder de veranda, kun je profiteren van goede verlichting maar wel een minimalistische of strakke veranda-inrichting aanhouden.

Bovendien wordt bij inbouwspots vaak gebruik gemaakt van LED lampen, wat goed is voor de natuur, portemonnee en de beleving. LED verlichting is namelijk zeer milieuvriendelijk, betaalbaar en gaat ook nog eens lang mee.

Veranda verlichting LED op zonne-energie

Heb je een overkapping in de tuin staan, die los van het huis staat? Dan is het misschien prettiger om te werken met LED armaturen die een zonnepaneel bevatten. Aansluiten op netstroom is dan niet nodig, want de batterij van de lichtbron wordt opgeladen via zonlicht. Ook vrolijke solar lichtkettingen behoren tot de optie. Deze lichtketting bevat bollen die oplichten zodra het donker wordt en worden opgeladen met behulp van een los zonnepaneel. Al met al een praktische en sfeervolle mogelijkheid voor veranda verlichting.

leuke veranda verlichting

Sensorslampen als slimme veranda verlichting

Ook handig wanneer je beschikt over een overkapping, zijn LED sensorlampen. Deze lampen springen vanzelf aan wanneer ze duisternis detecteren. Zit je lekker te kletsen onder de veranda, dan hoef je dus niet meer op te staan om de veranda verlichting in te schakelen zodra het donker wordt.

Hanglamp voor sfeerverlichting onder een overkapping

Naast inbouwspots en slimme (LED) verlichting, kun je er ook voor kiezen om een feestelijke prikkabel met feestverlichting uit te zoeken en te plaatsen onder of aan je veranda. Dit zal ongetwijfeld een uitnodigende uitstraling geven aan je veranda. Een hanglamp kan ook een echte eyecatcher zijn die er meteen voor zorgt dat jij zicht houdt op de borrelplank, spelletjestafel of op je gezelschap. Het is overigens wel van belang om na te gaan of de veranda lampjes die op het oog hebt, voldoende waterdicht zijn om op de locatie van jouw keus te plaatsen.

verlichting veranda

Dit waren onze tips rondom veranda verlichting. Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als:

- Welke verschillende lampen soorten zijn er?

-  Verlichting trends

- Verlichting woonkamer inspiratie

- LED lampen dimmen

- Toilet verlichting ideeën

- Lampen voor boven de salontafel

- Oprit verlichten doe je zo

- Slaapkamer verlichting ideeën

- Wat zijn LED filament lampen?

- Hoe hoog lampen boven eettafel hangen?

mooie veranda verlichting