Indirect licht biedt een mooie mogelijkheid om extra sfeer toe te voegen aan je interieur. In dit blog vertellen we je meer over wat indirect licht nu precies is en over welke lampen zich lenen om indirect licht in huis mee te creëren. Zo ontdek je hopelijk snel nieuwe manieren om jouw lichtplan aan te vullen met enkele slimme indirecte verlichtingsmogelijkheden.

indirect licht

Wat is indirect licht?

Misschien heb je de term ‘indirect licht’ al regelmatig voorbij horen komen, maar is je nog niet direct duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Indirect licht wordt gebruikt als algemene verlichting, het gaat namelijk om verlichting die niet gericht is op één object, maar die is gericht op een omvangrijk oppervlak. Door de lichtbron te richten op een oppervlak als een plafond of wand, zal het licht worden gereflecteerd en wordt de rest van de ruimte op indirecte manier verlicht. Dit resulteert in sfeervolle verlichting, die niet verblindt omdat het niet meteen in je ogen schijnt. Het nadeel van dit licht is dat het wat minder sterk is dan wanneer je direct licht op bijvoorbeeld een werkblad richt. Directe verlichting kan bijvoorbeeld worden gecreëerd via inbouwspots. Door de smalle stralingsbundel van de spots rechtstreeks te richten op specifieke objecten, worden deze direct uitgelicht.

Waar indirect licht toepassen?

Over het algemeen wordt indirecte verlichting daar toegepast waar zich grotere, lichte oppervlakken bevinden. Het liefst hebben de oppervlakken die het licht moeten reflecteren, zo min mogelijk reliëf, dan is het reflecterende effect groter. Mogelijke plekken om lichtbronnen voor indirecte verlichting in te verwerken, zijn onder andere het plafond of een wand (mits deze een lichte kleur heeft, anders werkt het weerkaatsen niet goed).

Met welke lamp indirect licht creëren?

Indirecte verlichting kun je dus creëren door een lichtbron op de wand of het plafond te laten schijnen, maar welke soorten lampen lenen zich hier nu voor? We bespreken een aantal geschikte lampen en bijbehorende armaturen.

wandlamp indirect licht

Wandlamp voor indirect licht

Wandlampen zijn bij uitstek geschikt voor indirecte verlichting. Wandlampen met een open boven- en onderkant geven licht af naar beide kanten, behalve rechtstreeks naar voren. Enerzijds wordt een verblindende rechtstreekse lichtbundel hiermee voorkomen, en anderzijds kunnen de luchtbundels boven en onder de wandlamp ervoor zorgen dat er een subtiele en chique uitstraling wordt gecreëerd. Andere voordelen van wandlampen is dat ze weinig ruimte innemen, en in allerlei stijlvolle designs verkrijgbaar zijn. Je vindt ze ook in (spat)waterdichte uitvoeringen, waarmee je bijvoorbeeld je badkamer van extra indirecte verlichting kunt voorzien.

Plafondlamp indirect licht

Door een plafondlamp zoals een plafonniere op het plafond te richten, creëer je eenvoudig indirect licht. Met plafonnieres duiden we op een bepaald type lamp, dat (vrijwel) direct op het plafond wordt gemonteerd. Plafonnieres hebben een korte lampvoet, en dus geen pendel zoals bij hanglampen. Richt de lichtbundel van de plafonniere of andersoortige plafondlamp op het plafond, of richt een plafondlamp op een aangrenzende wand om zo voor indirecte verlichting te zorgen.

indirect licht plafond

Tot zover onze tips rondom indirecte verlichting. Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als: