LED filament lampen zijn de verlichtingstrend van dit moment. Maar wat verstaan we precies onder LED filament, wat zijn de voordelen van dit soort verlichting, hoe werkt het en uit welke LED filament lampen heb je keuze wanneer je op zoek bent naar stijlvolle (sfeer)verlichting voor in huis? Op deze pagina vertellen we je alles over wat LED filament is.

wat is LED filament

Wat is LED filament nu precies?

Standaard LED lampen hebben verschillende voordelen, waaronder een erg lange levensduur, hun hoge energiezuinigheid, het ontbreken van opwarmtijd en een lage warmteontwikkeling in vergelijking met traditionele verlichting. Een LED lamp is dus een duurzame oplossing, voor zowel het klimaat als voor je portemonnee. Toch wordt een standaard LED lamp met ondoorzichtige bol soms minder sfeervol gevonden dan een klassieke gloeilamp waarbij de gloeidraden zichtbaar zijn. De oplossing hiervoor is LED filament, dat sinds een paar jaar op de markt is. Dit zijn LED lampen met doorzichtige bol, met daarin zichtbare gloeidraden. De gloedraden bestaan uit LED filament staafjes; dit zijn kleine LED strips die ogen als een gloeidraad.

Hoe werkt LED filament?

LED filament bestaat uit rode en blauwe LEDs, die als een gloeidraad zijn geplaatst. In combinatie met de fosfor laag waarin deze draad van LEDs is geplaatst, wordt licht met een witte kleur waargenomen zodra de LED filament lamp aan wordt gezet. LED filament lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen en in uitvoeringen met verschillende lampvoeten. In de meeste gevallen kun je je oude gloeilamp gewoon een-op-een vervangen door een LED filament lamp door een exemplaar uit te zoeken met de juiste lampvoet.

hoe werkt LED filament

Welke LED filament lampen zijn er?

LED filament lampen doen niet alleen denken aan gloeilampen vanwege hun zichtbare ‘gloeidraden’, maar zijn ook nog eens in allerlei designs verkrijgbaar die sterk doen denken aan die van klassieke gloeilampen. Om de gelijkenis met klassieke gloeilampen compleet te maken, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een LED filament lamp met karakteristiek kaarslamp design. Ook zijn er tal van kogellampen verkrijgbaar in LED filament uitvoering. Maar daar blijft het niet bij! Gerenommeerde lampenfabrikanten hebben LED filament ontwikkeld in de meest uiteenlopende designs. Voorbeelden hiervan zijn de LED filament lampen van Calex met ‘gebubbeld’ model, de Calex XXL varianten, Calex flexfilament met gedraaide LED filamenten en LED filament lampen met goudkleurige of titanium afwerking. LED filament lampen geven je dus echt de mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten en originele lampen voor je interieur uit te zoeken.

Mocht je nu weg zijn van LED filament en je industriële inrichting willen voorzien van passende verlichting, dan kun je dit bijvoorbeeld doen door simpelweg een pendel te voorzien van een LED filament lamp. Mocht je toch vrezen dat de zichtbare filamenten van de lamp je te veel verblinden als ze los aan het plafond hangen, dan kun je kiezen voor een exemplaar met een lagere lichtsterkte, werken met een LED dimmer of voor LED kopspiegellampen kiezen.

Welke dimmer LED filament?

LED filament is er ook in dimbare uitvoeringen. Door voor dimbaar LED filament te kiezen, kun je de verlichting nog beter afstemmen op de situatie. Bij Samelight vind je verschillende dimbare LED filament lampen, die te dimmen zijn via een LED dimmer. LED lampen dimmen dient altijd te gebeuren via een LED dimmer. Reguliere dimmers hebben namelijk een minimaal vermogen dat je met LED verlichting vaak niet haalt, omdat het wattage van deze energiezuinige lampen nu eenmaal een stuk lager ligt dan bij gloei- en halogeenlampen.

Hopelijk ben je na het lezen van deze informatie helemaal op de hoogte van wat LED filament is, en weet je wat de mogelijkheden zijn wanneer je je interieur van dit soort lampen wilt voorzien. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als je nog resterende vragen hebt over ons LED filament of bij andere vragen. Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als: