Wanneer je wilt weten welke verlichting auto geschikt is voor jouw voertuig, staan we vaak voor een uitdaging. Het aanbod aan autolampen is enorm, van "LED AR111" tot "halogeen G9" en "T5 TL buizen". Elke lampsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen. In onze online lampenwinkel hebben we een ruim aanbod autolampen, ideaal als je huidige autolampen kapot zijn gegaan of je graag een reserve lamp achter de hand wilt hebben. Maar…om snel een autolamp te kunnen bestellen, moet je wel weten welke autolampen je nodig hebt. In dit blog voorzien we je daarom van een aantal handige tips rondom autolampen, zodat je in no-time achterhaalt welke autolampen je nodig hebt.

Belang van goede autolampen

Goede autolampen zijn cruciaal voor zowel de veiligheid van de bestuurder als die van andere weggebruikers. Ze zorgen voor goed zicht tijdens het rijden en maken je auto zichtbaar voor anderen. Daarnaast zijn autolampen onmisbaar voor het communiceren met andere bestuurders via het knipperlicht. Zorg er dus altijd voor dat je goed weet welke auto verlichting je nodig hebt altijd een reserve autolamp in je auto hebt liggen voor noodgevallen.

Welke soorten autolampen zijn er?

Uiteraard bestaat autoverlichting uit koplampen. Daarnaast zijn er ook lampen nodig voor kentekenverlichting, het achterlicht en verlichting voor de richtingaanwijzers. Ook in het interieur van de auto vind je vaak allerlei verlichting terug.

autolampen

Welke koplampen heb ik nodig?

Gangbare koplampen zijn de H4 en H7 autolampen. Het is belangrijk dat je van tevoren bepaalt of de koplampen in jouw auto van het type H4 of H7 zijn, aangezien deze niet onderling uitwisselbaar zijn. H7 autolampen bevatten één gloeidraad, die een hoge lichtopbrengst heeft. H7 autolampen kunnen zowel als mistlicht, dimlicht en als grootlicht worden ingezet. Dit gebeurt nooit tegelijkertijd, je hebt dus losse H7 lampen nodig als je zowel een dim als grootlicht nodig hebt.

  • De H7 autolamp biedt meer lichtopbrengst dan de H4 variant. Verder onderscheidt deze lamp zich van de H4 variant dankzij de twee contactpunten onderaan de lamp.
  • De H4 autolamp is een populaire soort autolamp, die bestaat uit twee gloeidraden en drie contactpunten. H4 autolampen kunnen zowel als groot- en als dimlicht worden ingezet. Als het grootlicht wordt ingeschakeld terwijl het dimlicht aanstaat, springt het dimlicht tijdelijk uit en het grootlicht aan.

Twijfel je welke verlichting auto er in jouw koplampen zit? Vaak vind je het terug in het boekje van de auto, of kom je erachter door je type auto even te Googlen. Over het algemeen zien we dat steeds meer autofabrikanten standaard LED lampen in hun auto’s plaatsen. Hieronder meer over de diverse typen koplampen.

Naast deze twee veelvoorkomende typen koplampen, zetten we hieronder ook de specificaties van H1, H3 en H11 lampen op een rijtje:

Model

Functies

Wattage

H1

Dimlicht/Grootlicht/Mistlicht

55/70 Watt

H3

Dimlicht/Grootlicht/Mistlicht

15/35/55/70 Watt

H11

Dimlicht/Grootlicht/Mistlicht

55 Watt

 

Hieronder zie je zowel de H4 als de H7 autolamp. Hier zie je duidelijk het verschil wat betreft het aantal contactpunten en gloeidraden.

Welke autolampen heb ik nodig

Welke soorten autolampen zijn er?

Naast de traditionele halogeenlampen zijn er ook LED en Xenon lampen voor auto's. Hier is een kort overzicht:

  • Halogeen autolampen: Veelgebruikt, bieden een gele gloed en zijn relatief goedkoop, maar hebben een lagere lichtopbrengst vergeleken met LED en Xenon lampen.
  • Xenon verlichting auto: Biedt helder, koel licht met hoge lichtopbrengst, ideaal voor zowel dimlicht als grootlicht.
  • LED verlichting auto: Zeer energiezuinig, met hoge lichtopbrengst en lange levensduur, steeds vaker standaard in nieuwe auto's.

Halogeen autolampen

Halogeenlampen vormen nog steeds een veelvoorkomende verlichtingsoptie voor auto’s. Halogeen autolampen hebben een gele gloed, en zijn goedkoop in vergelijking met de andere varianten. De lichtopbrengst is dan wel weer wat aan de lage kant in vergelijking met Xenon en LED-autolampen. We zien halogeen autolampen terug in het dimlicht, maar ook in de verlichting van de nummerplaat, de richtingaanwijzers en soms in de verlichting van het interieur van de auto. Zoals we hierboven al hebben besproken, bestaan halogeen autolampen in uitvoeringen met diverse fittingen en worden zo geproduceerd door diverse merken als OsramPhilips en Bailey.

Xenon verlichting auto

Xenon verlichting kenmerkt zich met een koele, blauwe gloed en helder licht. Xenon lampen zijn toepasbaar als dimlicht en grootlicht. De kleurtemperatuur (die soms wel oploopt tot 8 à 10.000 Kelvin) is dus uiterst koel, maar de hoge lichtopbrengst zorgt voor extra veiligheid in het donker.

welke koplamp heb ik nodig

LED verlichting auto

LED is het energiezuinige alternatief voor bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen, en zien we in allerlei vormen in de hedendaagse verlichtingsmarkt terugkomen, bijvoorbeeld in de vorm van trendy LED filament lampen. Ook autolampen worden vandaag de dag steeds vaker van energiezuinig LED vervaardigd, zo werkt Tesla uitsluitend met LED. LED autolampen kenmerken zich met een grote lichtopbrengst, wat eveneens een nadeel kan zijn. Verblinding ligt hierdoor op de loer.

Type lamp

Kenmerken

LED

Zuinig, hoge lichtopbrengst, lange levensduur

Halogeen lamp

Goedkoop, makkelijk te vervangen, geel licht

Xenon

Goede lichtopbrengst, lange levensduur en helder wit/blauwachtig licht

 

Uitkiezen maar

Welke verlichting auto het beste bij jouw auto past, hangt dus af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Of je nu op zoek bent naar de klassieke uitstraling van halogeenlampen, de helderheid van Xenon lampen, of de duurzaamheid en energiezuinigheid van LED lampen, er is altijd een verlichtingsoptie die aan jouw eisen voldoet. Vergeet niet om altijd een reservelamp bij je te hebben voor noodgevallen. We hopen dat je iets hebt gehad aan bovenstaande informatie rondom autolampen, en een idee hebt gekregen over welke autolampen je nodig hebt. Uiteraard kun je in onze webshop terecht om jouw H4 lampen, H7 lampen of andersoortige autolampen te bestellen. Mocht je nog vragen hebben, kun je ook contact opnemen met onze klantenservice voor advies.

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs, voor meer informatie en inspiratie rondom uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan verlichting:

We hopen dat je iets hebt gehad aan bovenstaande informatie rondom autolampen, en een idee hebt gekregen over welke autolampen je nodig hebt. Uiteraard kun je in onze webshop terecht om jouw H4 lampen, H7 lampen of andersoortige autolampen te bestellen. Mocht je nog vragen hebben, kun je ook contact opnemen met onze klantenservice voor advies.

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs, voor meer informatie en inspiratie rondom uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan verlichting: