In onze online lampenwinkel hebben we een ruim aanbod autolampen, ideaal als je huidige autolampen kapot zijn gegaan of je graag een reserve lamp achter de hand wilt hebben. Maar…om snel een autolamp te kunnen bestellen, moet je wel weten welke autolampen je nodig hebt. In dit blog voorzien we je daarom van een aantal handige tips rondom autolampen, zodat je in no-time achterhaalt welke autolampen je nodig hebt.

Belang van goede autolampen

Autolampen zijn essentieel voor goed zicht voor jou als bestuurder, om zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers en om naar hen te communiceren middels knipperlicht. Zorg er dan ook ten allen tijden voor dat je over de juiste autolampen beschikt, en bewaar eventueel een reservelamp in je auto voor wanneer er een kapotgaat.

Welke soorten autolampen zijn er?

Uiteraard bestaat autoverlichting uit koplampen. Daarnaast zijn er ook lampen nodig voor kentekenverlichting, het achterlicht en verlichting voor de richtingaanwijzers. Ook in het interieur van de auto vind je vaak allerlei verlichting terug.

autolampen

Welke koplampen heb ik nodig?

Gangbare koplampen zijn de H4 en H7 autolampen. Het is belangrijk dat je van tevoren bepaalt of de koplampen in jouw auto van het type H4 of H7 zijn, aangezien deze niet onderling uitwisselbaar zijn. H7 autolampen bevatten één gloeidraad, die een hoge lichtopbrengst heeft. H7 autolampen kunnen zowel als mistlicht, dimlicht en als grootlicht worden ingezet. Dit gebeurt nooit tegelijkertijd, je hebt dus losse H7 lampen nodig als je zowel een dim als grootlicht nodig hebt. De H7 autolamp biedt meer lichtopbrengst dan de H4 variant. Verder onderscheidt deze lamp zich van de H4 variant dankzij de twee contactpunten onderaan de lamp.

De H4 autolamp is een populaire soort autolamp, die bestaat uit twee gloeidraden en drie contactpunten. H4 autolampen kunnen zowel als groot- en als dimlicht worden ingezet. Als het grootlicht wordt ingeschakeld terwijl het dimlicht aanstaat, springt het dimlicht tijdelijk uit en het grootlicht aan.

Twijfel je of er zich bijvoorbeeld een H4 of H7 lamp in de koplampen van jouw auto bevindt? Vaak vind je het terug in het boekje van de auto, of kom je erachter door je type auto even te Googlen. Over het algemeen zien we dat steeds meer autofabrikanten standaard LED lampen in hun auto’s plaatsen. Hieronder meer over de diverse typen koplampen.

Naast deze twee veelvoorkomende typen koplampen, zetten we hieronder ook de specificaties van H1, H3 en H11 lampen op een rijtje:

Model

Functies

Wattage

H1

Dimlicht/Grootlicht/Mistlicht

55/70 Watt

H3

Dimlicht/Grootlicht/Mistlicht

15/35/55/70 Watt

H11

Dimlicht/Grootlicht/Mistlicht

55 Watt

 

Hieronder zie je zowel de H4 als de H7 autolamp. Hier zie je duidelijk het verschil wat betreft het aantal contactpunten en gloeidraden.

Welke autolampen heb ik nodig

Welke soorten autolampen zijn er?

Eerdergenoemde koplampen uit de h-reeks, zijn halogeenlampen. Naast halogeen, bestaan er ook LED en Xenon lampen voor in de auto. Hieronder vergelijken we deze verschillende soorten autolampen.

Halogeen autolampen

Halogeenlampen vormen nog steeds een veelvoorkomende verlichtingsoptie voor auto’s. Halogeen autolampen hebben een gele gloed, en zijn goedkoop in vergelijking met de andere varianten. De lichtopbrengst is dan wel weer wat aan de lage kant in vergelijking met Xenon en LED autolampen. We zien halogeen autolampen terug in het dimlicht, maar ook in de verlichting van de nummerplaat, de richtingsaanwijzers en soms in de verlichting van het interieur van de auto. Zoals we hierboven al hebben besproken, bestaan halogeen autolampen in uitvoeringen met diverse fittingen en worden zo geproduceerd door diverse merken als OsramPhilips en Bailey.

Xenon verlichting auto

Xenon verlichting kenmerkt zich met een koele, blauwe gloed en helder licht. Xenon lampen zijn toepasbaar als dimlicht en grootlicht. De kleurtemperatuur (die soms wel oploopt tot 8 à 10.000 Kelvin) is dus uiterst koel, maar de hoge lichtopbrengst zorgt voor extra veiligheid in het donker.

welke koplamp heb ik nodig

LED verlichting auto

LED is het energiezuinige alternatief voor bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen, en zien we in allerlei vormen in de hedendaagse verlichtingsmarkt terugkomen, bijvoorbeeld in de vorm van trendy LED filament lampen. Ook autolampen worden vandaag de dag steeds vaker van energiezuinig LED vervaardigd, zo werkt Tesla uitsluitend met LED. LED autolampen kenmerken zich met een grote lichtopbrengst, wat eveneens een nadeel kan zijn. Verblinding ligt hierdoor op de loer.

Type lamp

Kenmerken

LED

Zuinig, hoge lichtopbrengst, lange levensduur

Halogeen lamp

Goedkoop, makkelijk te vervangen, geel licht

Xenon

Goede lichtopbrengst, lange levensduur en helder wit/blauwachtig licht

 

We hopen dat je iets hebt gehad aan bovenstaande informatie rondom autolampen, en een idee hebt gekregen over welke autolampen je nodig hebt. Uiteraard kun je in onze webshop terecht om jouw H4 lampen, H7 lampen of andersoortige autolampen te bestellen. Mocht je nog vragen hebben, kun je ook contact opnemen met onze klantenservice voor advies.

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs, voor meer informatie en inspiratie rondom uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan verlichting: