Ben je trotse eigenaar van een kookeiland? Dan wil je ongetwijfeld passende ‘kookeiland verlichting’ uitzoeken, die jouw keuken helemaal afmaakt én geen afbreuk doet aan de mooie uitstraling van een kookeiland. In dit blog bespreken we een aantal mogelijkheden voor lampen boven kookeilanden, ter inspiratie.

Inbouwspots

Een eerste goede optie zijn de ‘klassieke’ inbouwspots. Door te kiezen voor inbouw modellen kun je spots (die toch al minimalistisch zijn) mooi wegwerken in het plafond. Een strakke keuken behoudt op die manier zijn uitstraling doordat er niet met allerlei grote lampenkappen hoeft worden gewerkt, en draden buiten het zicht zijn weggewerkt. Werk eventueel met dimbare spots, om de verlichting af te kunnen stemmen op de situatie. Ga je bijvoorbeeld eten bereiden, dan laat je de spots wellicht liever op volle sterkte schijnen. Dim de spots eventueel wanneer je klaar bent met koken en je jouw kookeiland simpelweg van wat subtiele verlichting wil voorzien.

verlichting kookeiland

Tips kleurtemperatuur kookeiland verlichting

Een algemene tip voor wanneer je lampen boven je kookeiland gaat plaatsen is om te bekijken met welke kleurtemperatuur de inbouwspots zich kenmerken. Een strakke, moderne keuken is wellicht niet gebaat met inbouwspotjes met een erg warme kleurtemperatuur. Sowieso is functioneel licht in de keuken wenselijk. Oriënteer je bijvoorbeeld op inbouwspots van 3000 Kelvin of hoger (hoe hoger het aantal Kelvin, hoe ‘koeler’ het licht).

Hanglampen boven kookeiland

Misschien heb je juist voor een kookeiland gekozen om een ruimtelijk effect te creëren, en spreekt het ophangen van hanglampen boven je kookeiland je in eerste instantie niet zo aan. Omvangrijke hanglampen kunnen je keuken inderdaad wat kleiner laten ogen. Je hebt echter ook allerlei minimalistische hanglampen, of hanglampen met doorschijnende, glazen lampenkappen. Daarnaast kun je ook zelf hanglampen voor keukeneilanden samenstellen, door te werken met een losse pendel en hier passende lichtbronnen bij te zoeken. Kies bijvoorbeeld voor een industriële pendel in het mat zwart, en combineer deze met Calex lampen met LED filament, voor een industriële lamp boven kookeiland. Let er wel op dat deze minimalistische lampen boven je kookeiland, niet direct in je ogen schijnen. Als je bang bent dat je constant in de verblindende lichtbron zult kijken, kan een kopspiegellamp uitkomst bieden.

Door hanglampen boven je kookeiland op te hangen die echt een uitgesproken stijl hebben, kun je je kookeiland en de omliggende keuken, een persoonlijke touch geven. Een tip hierbij is om wel voor lampenkappen te kiezen die je gemakkelijk kunt afdoen zodra ze door het koken vet of vies zijn geworden. Gebruik eventueel meerdere hanglampen als kookeiland verlichting, om zo een evenwichtige uitstraling te creëren.

lamp boven kookeiland

Tips plaatsen hanglampen boven kookeiland

Is de keuze gevallen op hanglampen boven het kookeiland? Dan is het bepalen van de juiste hoogte van de hanglampen een belangrijke volgende stap. Een tip hierbij is om de afstand tussen de hanglamp en het kookeiland, niet kleiner te laten zijn dan een centimeter of 70. Zorg ervoor dat je goed onder de hanglamp door kunt kijken en dat je niet verblind wordt door het licht als je eronder staat om eten te bereiden.

hanglamp boven kookeiland

Tafellamp als verlichting kookeiland

Wil je het oppervlak van je kookeiland van wat extra licht voorzien, overweeg dan eens om er een tafellamp bij te plaatsen. Een strak kookeiland combineren met een tafellamp klinkt misschien als een niet zo optimale oplossing, je hebt niet voor niets voor een moderne keuken met losstaand kookeiland gekozen toch? Wellicht is het dan goed om te weten dat er ook veel draadloze tafellampen in te gekke modellen bestaan. Deze laad je op en zet je eventueel ergens anders neer zodra je het werkblad op je kookeiland leeg wil hebben.  

Lightbox als lamp op je kookeiland plaatsen

Een lightbox zien we tegenwoordig in vele interieurs terugkomen, maar heb je ook al eens overwogen om een energiezuinige LED lightbox als extra verlichting voor op je kookeiland te plaatsen? Ook binnen ons assortiment tafellampen, vind je diverse lightboxen die niet zullen misstaan op je kookeiland. Een lightbox met persoonlijke tekst op het keukenblad is dé mogelijkheid om een persoonlijke touch aan je keukeninterieur te geven. Bovendien oogt een lightbox hip en is het vanwege het extra licht ook nog eens functioneel en minder rommelig dan losse tierelantijntjes. Let wel op; als je echt zoekt naar een degelijke verlichtingsbron voor je kookeiland, kun je misschien beter voor een van de eerdergenoemde soorten kookeiland verlichting gaan.

Wil je een lamp boven kookeiland plaatsen? Hopelijk heb je na het lezen van dit blog inspiratie opgedaan voor leuke lampen, en helpen de praktische tips je verder om het juiste exemplaar uit te zoeken en op te hangen.  

Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als: