Verlichting is een belangrijk, sfeerbepalend aspect in je interieur. Ga je verhuizen of je interieur herzien, grijp dit moment dan aan om ook de verlichting in je huis in een keer goed uit te denken. Met het maken van een lichtplan, kun je dit op gestructureerde wijze doen. In dit blog bespreken we hoe je via 5 stappen een lichtplan maakt.

Waarom een lichtplan maken?

Voordat je tijd en moeite steekt in het uitwerken van een lichtplan, is het goed om even na te gaan wat een lichtplan nu precies is en waarom het de moeite waard is om tijd en energie te steken in het uitwerken hiervan. In een lichtplan leg je enerzijds vast waar en hoe je je woning wilt verlichten. Dit doe je onder andere op basis van je individuele lichtbehoefte en de functie van de ruimtes die je wilt verlichten. Dit stelt je vervolgens in staat om lampen uit te zoeken die niet alleen mooi zijn, maar ook vanuit functioneel oogpunt goed passen in je interieur. Door een lichtplan voor een verbouwing of nieuwbouw uit te werken, kun je bovendien meteen voor aansluitingspunten op de juiste plekken zorgen, wat mogelijke frustraties achteraf scheelt. Vervang je LED bouwlampen uit de verbouwingsperiode snel door een assorti aan te gekke lampen uit je lichtplan.

Stap 1 lichtplan maken: Maak een plattegrond

Een lichtplan maken begint bij het uittekenen van een plattegrond van de ruimte(s) die verlicht dient te worden. Dit hoeft geen echte, officiële plattegrond te zijn, zelf schetsen zal ook prima zijn. Vergeet de volgende elementen niet te verwerken in je schets;

  • - Vaste elementen zoals tussenmuren, ramen en (glazen) deuren die natuurlijk licht doorlaten
  • - Wandecoratie (die het monteren van wandlampen verhinderen)
  • - Grotere meubels (die het plaatsen van lampen verhinderen en/of die uitgelicht moeten worden)
  • - Belangrijke objecten die uitgelicht dienen te worden via eigen verlichting/spots
  • - Breng eventuele bestaande aansluitpunten en stopcontacten alvast in kaart
  • - Geef aan wat de afmetingen zijn van de ruimte die je afbeeldt op de plattegrond

lichtplan maken

Stap 2: Welke activiteiten voltrekken zich in iedere ruimte

Stap 2 voor het maken van een compleet lichtplan, is het in kaart brengen welke activiteiten plaatsvinden in ieder gedeelte van de te verlichte ruimte. Hebben bepaalde delen een dubbele functie, geef dit dan ook aan. Activiteiten als tv kijken en gezellig dineren, vereisen bijvoorbeeld een ander soort verlichting dan wanneer je gaat koken of wilt werken. Zo kun je op zoek gaan naar LED of spaarlampen die qua kleurtemperatuur en lichtsterkte helemaal aansluiten bij de functies van de ruimte.

Tip: loop je tijdens het maken van je lichtplan tegen specifieke verlichtingsvragen aan? Bekijk onze andere blogs en lees bijvoorbeeld meer over lampen boven het kookeiland, lees onze tips voor verlichting van de woonkamer of bekijk onze ideeën voor werkkamer verlichting.

lichtplan opstellen

Stap 3: Bepaal waar de basisverlichting geplaatst gaat worden

Nu je een goed beeld hebt van de indeling en verschillende functies van de te verlichte ruimte, kun je bepalen voor welke basisverlichting je gaat. Basisverlichting is de algemene verlichting die gelijkmatig over de ruimte wordt verspreid, bijvoorbeeld op directe manier via plafonnieres, hanglampen of spots met brede gradenbundel. Dit is de verlichting die je inschakelt zodra je de ruimte betreedt, via een makkelijk bereikbare schakelaar. Essentiële lichtpunten of lichtpunt dus, waarvan je er een of meerdere in je lichtplan kunt opnemen. Gebruik eventueel een dimmer om de lichtsterkte van de basisverlichting nog af te kunnen stemmen op de situatie.

Tip: als je een lichtplan maakt voordat je een verbouw- of nieuwbouwproject start, benut dan deze mogelijkheid om inbouwspots met grotere gradenbundel te plaatsen. Nu je toch gaat verbouwen, kun je zonder extra breekwerk inbouwspots plaatsen.

Stap 4 in lichtplan: Aangeven waar overige verlichting nodig is

Naast basisverlichting, is ook accentverlichting (voor het uitlichten van specifieke objecten of hoeken) en sfeerverlichting vereist om een volledig lichtplan op te stellen. De eerder aangeduide objecten die het verdienen om speciaal uitgelicht te worden, kun je bijvoorbeeld met enkele losse spots of met railverlichting met meerdere spots verlichten. Spots met kleinere gradenbundel (bijvoorbeeld 25 graden) zijn geschikt voor accentverlichting. De verschillende lichtpunten kun je ieder hun eigen kant opdraaien en zo de accentverlichting creëren waarmee je bijvoorbeeld de verschillende werken aan je muur kunt verlichten. Door te letten op de lichtsterkte en het aantal Kelvin (kleurtemperatuur) van de accentverlichting, kun je deze lichtbronnen verder afstemmen op hun precieze functie.

Vul je lichtplan waar nodig aan met functionele verlichting die ervoor zorgen dat jij je activiteiten goed kunt uitvoeren. Denk aan een extra tafellamp bij werkbladen als de keuken, een bureau of eventueel het tafeltje naast je leesstoel.

Sfeerverlichting creëer je onder andere met indirect licht. Hierbij maak je gebruik van de reflecterende eigenschappen van grotere oppervlakken in je interieur. Richt een lamp op een groter oppervlak (muur of plafond) met lichte kleur, zodat het licht weerkaatst wordt. Dit geeft een subtiele verlichting die chique kan ogen en daarmee niet alleen voor extra verlichting maar ook voor sfeer zorgt. Overigens bieden kopspiegellampen ook een mogelijkheid om sfeervolle verlichting te creëren, doordat het licht in deze lampen al deels wordt weerkaatst via de spiegellaag op de lampen.

In deze afbeelding zie je hoe via een ingebouwde lichtstrip voor algemene basisverlichting is gezorgd, en hoe spots daarnaast voor accentverlichting zorgen. De combinatie van deze verlichting zorgt voor een gebalanceerd, sfeervol geheel en maakt dat de ruimte tevens goed verlicht is.

tips lichtplan

Stap 5: Lichtplan maken afronden & lampen uitzoeken

Nu je ongeveer weet waar de lichtpunten moeten komen en naar wat voor soort verlichting je op zoek bent, is het tijd om de daadwerkelijke lampen en bijbehorende armaturen uit te zoeken. Laat je creativiteit de vrije loop en zorg bijvoorbeeld voor een unieke lamp boven de eettafel, gebruik een leuke lichtslinger als sfeerverlichting of kies voor Calex lampen met te gekke filamenten om je lichtplan op functionele en stijlvolle manier in praktijk te brengen.

                         

Tot zover onze tips voor een lichtplan maken. Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als: