Op welke hoogte lampen boven de eettafel plaatsen?

De eettafel is niet alleen de plek waar je eet, maar in veel gevallen ook de plek waar je werkt, drinkt en bijpraat met vrienden of familie. Goede verlichting boven de eettafel is dan ook belangrijk. Doordat de tafel door meerdere mensen tegelijkertijd gebruikt wordt, is het niet optimaal om de eettafel te verlichten vanaf een bepaalde hoek, want daarmee creëer je schaduw. Het beste kun je daarom lampen boven je eettafel plaatsen, bijvoorbeeld een mooie hanglamp. Maar wat zijn de mogelijkheden voor lampen boven de eettafel? En bovenal; op welke hoogte worden lampen boven de eettafel gehangen? In dit blog vertellen we je hier meer over.

lampen boven eettafel

 

 

Verschillende lampen boven de eettafel

Er zijn verschillende soorten lampen die boven de eettafel geplaatst kunnen worden. In plaats van een standaard TL buizen in een TL armatuur, ga je misschien liever op zoek naar een lamp die helemaal bij je interieur past. Verder dien je bij het uitzoeken van geschikte eettafel lampen ook rekening te houden met de lengte van de tafel. Wanneer je in bezit bent van een lange tafel, kun je ook overwegen om meerdere kleinere hanglampen boven de eettafel te hangen in plaats van bijvoorbeeld twee grotere exemplaren. Dat is niet alleen praktisch, maar zeker ook trendy. Een vrolijke mix van verschillende lampen boven de eettafel, zoals in de afbeeldingen hierboven, geeft een speels effect. Je kunt bijvoorbeeld pendels met verschillende soorten Calex lampen combineren en zo leuke verlichting voor boven je eettafel samenstellen. Dit geeft ongetwijfeld een mooie uitstraling en vormt functionele verlichting. Een extra tip voor wanneer je lampen voor boven de eettafel uit gaat zoeken, is om te werken met een (LED) dimmer. Deze geeft de mogelijkheid om de verlichting boven de tafel verder af te stemmen op de situatie.

 

hanglamp boven eettafel

Hoe hoog lampen boven eettafel plaatsen?

Zodra je hebt uitgekozen welke lamp of lampen boven de eettafel gaan worden gehangen, is de hoogte van lampen boven de eettafel het volgende onderwerp waar je je bezig mee moet houden. Hoe hoog lampen boven de eettafel geplaatst moeten worden is afhankelijk van het type lamp en het design van de lampen. Als de lampenkap een donkere kleur heeft, kan de lamp vaak lager worden gehangen dan bij een doorzichtige lampenkap.

Verder bestaat er wat betreft de hoogte van de hanglamp die wordt geplaatst, niet echt een definitieve goed en fout. Hoe hoog je de lampen hangt boven de eettafel is sterk afhankelijk van de tafel, lamp en persoonlijke voorkeur. Gemiddeld wordt er uitgegaan van 60 tot 80 centimeter ruimte tussen het tafelblad en onderkant van de lamp. Dit kan gemakkelijk uitlopen tot 100 en zelfs 120 centimeter. Het is belangrijk dat je onder de lamp door kunt kijken zodra je zit, en dat deze op ooghoogte hangt als je rechtop naast de hanglamp boven de eettafel staat. Test vooral zelf uit wat het gewenste eindresultaat geeft.

 

Overige tips hoogte en type lampen boven de eettafel plaatsen

- Hang een lamp op  waarvan de doorsnede niet groter is dan vijftig procent van de breedte van de eettafel is, anders stoot je je hoofd aan de lamp. Heeft de eettafel bijvoorbeeld een breedte van 80 centimeter, plaats dan een hanglamp boven de eettafel met een diameter van maximaal 40 centimeter.

- Plaats een lamp boven de eettafel die de uitstraling van je eettafel versterkt, of creëer een opvallend contrast door met contrasterende vormen en materialen te werken.

- Ga je verschillende lampen boven de eettafel plaatsen, dan kun je rust creëren door de ruimte tussen de lampen even groot te laten als de doorsnede van de lampen.

 

Hopelijk heb je na het lezen een beeld gekregen van op welke hoogte lampen boven de eettafel geplaatst kunnen worden en ga je vol inspiratie nieuwe eettafel lampen uitzoeken en plaatsen. Lees ook onze andere blogs voor meer informatie over onderwerpen als:

 

lamp boven eettafel